OKUL ÖNCESİ DÖNEM EĞİTİMİ

Erken çocukluk döneminde yapılan her türlü müdale çalışmaları büyük önem taşımaktadır. Olası risklerin erken dönemde tespiti,gereken önlemlerin zamanında alınması çocuğun gelecekte yaşaması olası minimum düzeye indirecektir. Zihin bu dönemde edindiği tüm bilgiyi,beceriyi hayatın temel taşları olarak dizayn eder.

Bu yıllarda kazanılan birçok davranış ilerki dönemlerde kendini gösterebilmektedir. Bu yüzden okul öncesi dönemde kazanılacak her bilgi çok önemlidir.

(ODMP)OKUL ÖNCESİ DİSLEKSİ MÜDAHALE PROGRAMI

Fonolojik farkındalık  çözümleme stratejisine dayalı bir çalışma sistematiğidir. Cümle ,kelime, uyak,ses  çözümlemesine dayalı etkinlikleri bağımsız ve akıcı bir şekilde gerçekleştiren birey ,sürecin sonunda okuma yazma öğrenme sürecinde  ortografi oluşturma becerisi kazanır.

ODİST( OKUL ÖNCESİ DİSLEKSİ BELİRTİLERİ TESTİ)

Türkiye ‘de alanında ilk ve tek olma özelliğine sahip olan 42-72 aylar arasındaki bireylere doğrudan uygulama yapabilmeyi sağlayan bir testtir.

Araştırma sonuçları risk grubunda yer alan çocukların daha okul öncesi dönemde belirlenebildiğini ve uygun müdahale programları ile desteklendiğinde disleksi ile tanılanma olasılıklarını büyük oranda azaltıldığını göstermiştir.

       Erken çocukluk ve okul öncesi dönemde sağlanan özel eğitim hizmetlerinin temel yararları çocuğun gelişimini hızlandırmak, belirlenen sorunların büyümesini ve sorun haline dönüşmesini önlemek ya da çocuğun yaşıtlarıyla gelişim farklılığını en aza indirmeyi amaçlayan bir alandır.

      Erken çocukluk  döneminde yapılan her türlü müdahale programı büyük önem taşımaktadır. Zihin bu dönemde edindiği tüm bilgi ve beceriyi hayatın temel taşları olarak dizayn eder.

       Okul öncesi dönem çocuğun yüksek öğrenme potansiyeline sahip olduğu bbir dönemdir. Özel  gereksinimli çocuğun tüm gelişim alanlarındaki gelişimini hızlandırmak, okul yaşına geldiğinde genel eğitim ortamlarından yararlanma olasılığını artırır.

     

Resim
Resim
alt
alt
X